Etiketter

onsdag 14 mars 2012

Laboration; Skogspinne

Syfte: Att ta reda på tyngdpunkten på en pinne och att mäta och väga delar av pinnen. 
Material
Täljkniv
Skogspinne 
Såg
Måttband
Laboratorievåg 
Utförande: Vi gick ut och letade efter vars en skogspinne som var ungefär två tummar tjock. När vi hittat en pinne gick vi in till laborationssalen igen. Efter att vi fått instruktioner om vad vi skulle göra, så började vi. Det var ett individuellt arbete, men man kunde jobba i par. Jag jobbade ensam, och när vi skulle sätta igång så tog jag en täljkniv och gick ut utomhus. Där täljde jag min pinne, alltså jag tog bort all bark som var på den, men jag skar även bort smågrenar som hängde i min pinne. Vissa av de hängande grenarna var dock för tjocka för att kunna skäras av med en täljkniv, så jag hämtade en såg från träslöjdssalen och använde den istället. När pinnen hade blivit slät och fin, och då hade den en gul-beige färg, så gick jag in igen. Där tog jag min täljkniv för att hitta tyngdpunkten. Jag la min pinne på täljknivens blad, och den punkten där pinnen inte lutade sig, eller åkte ner åt ett håll, det var pinnens tyngdpunkt. Därefter gjorde jag ett litet snitt med min täljkniv precis på tyngdpunkten, och sedan tog jag en såg och såga den på mitten. Då hade jag fått två halvor av pinnen. Jag mätte båda halvorna med ett måttband, den högra och den vänstra, och antecknade mitt resultat. Sedan vägde jag halvorna med en laboratorievåg och antecknade det med. För att resultatet skulle bli så exakt som möjligt, så vägde och mätte jag några gånger, och såg vilket resultat som upprepade sig. När alla var klara, gick man fram till tavlan och skrev ner sina resultat, längden och vikten av båda delarna av pinnen. Sedan skrev vi av allt som stod på tavlan i Numbers, i form av en tabell, och multiplicerade där också vad längden och vikten blev tillsammans, på både höger del och vänster del. Sedan så gjorde vi ett stapeldiagram av det slutliga resultatet, alltså resultatet av längden x vikten hos alla. 
min pinne i två halvor

Resultat: Ju noggrannare du var, desto mer jämna skulle slutresultatet av dina båda delar av pinnen vara. Jag har gjort ett diagram av resultaten vi fick fram, fast diagrammet i 3 olika delar. I del 1 kan vi se allas resultat i ett och samma diagram. Del 2 visar de största resultaten, och del 3 de minsta. Jag gjorde så för att som man kan se i del 1, så trycker de större resultaten ner de mindre en aning, och man ser bättre om man delar upp resultaten i olika diagram. 

Slutsats: Mina staplar var inte exakt bredvid varandra, och det kan bero på att pinnen jag (och de andra som inte hade exakt resultat) använde inte varit helt rak, och det kan man se på min bild att ena halvan av pinnen som jag använde inte hade en rak form. Delarna kunde väga och ha olika längd på båda delarna för att i slutändan, när man multiplicerade ihop vikt & längd, så jämnar det ut sig på båda delarna och slutresultatet blir samma, om man hade utfört laborationen så noggrant som möjligt dvs. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar