Etiketter

fredag 29 november 2013

Argument mot våldtäkt

Min åsikt är att detta inte var någon riktig våldtäkt. 

Mitt första argument är att Sara från början var med på det. Med tanke på att hon aldrig sa nej till de andra killarna kan de inte veta att hon inte längre ville. Killarna saknar därför uppsåt (vilket innebär att man medvetet orsakar brottet) då killarna inte kunde ha vetat att Sara inte längre ville. 1 kap, 2§ Brb ”- En gärning skall, om inte annat är särskilt föreskrivet, anses som brott endast då den begås uppsåtligen.” (https://lagen.nu/1962:700

En del personer kan argumentera emot detta och säga att killarna borde förstått att Sara inte ville göra det ändå, med tanke på att hon grät, men bara för att man gråter behöver det inte innebära att min inte vill något. Det kan vara tecken på nervositet till exempel. Dessutom var det mörkt i rummet och det är mycket möjligt att killarna inte såg att Sara grät.  

Mitt andra argument är att Sara mycket väl kan ha glömt att hon sade ja till de andra killarna. Sara var väldigt berusad under kvällen, det såg vi tydligt då hon bland annat spydde av för mycket alkohol och hon mådde dåligt vid flera tillfällen. Det är mycket möjligt att Sara nu har glömt detaljer och eventuella dialoger. ”-Eftersom minnesinlärningen påverkas av alkohol kan man få minnesluckor när man dricker.” (http://www.hjarnguiden.se)  

Vissa kan tycka att detta ändå räknas som en våldtäkt. De kan mena att man nu tydligt ser att Sara absolut inte ville vara med på det, och att hon inte sagt ja till killarna, för just nu är hon otroligt deprimerad av händelsen och då finns det ju ingen som helst chans att hon sagt ja. 

Men det finns det helt klart rimliga tvivel till och man kan inte vara säker på att det var fallet. Saras åsikter och känslor kan också ha påverkats av alkoholen och att hon nu i efterhand fördömer händelsen kanske inte var fallet just då. ”-Alla hjänrfunktioner kan påverkas negativt av alkhol. Tänkande, känslor, omdöme, minne, balansen liksom förmågan att samordna muskelrörelser.” (http://www.drugsmart.com). Som vi kan se kanske hon till och med ville det just då, och killarna kan ju ej dömas för något som Sara ångrar i efterhand. 

Jag tycker alltså inte att killarna ska bli dömda för våldtäkt. Det finns mycket som strider mot att detta är en våldtäkt och för att killarna ska bli dömda ska det inte finnas något rimligt tvivel alls, vilket det helt klart gör (bl.a finns risk för att Saras känslor och minne påverkats -det vill säga finns det tvivel). ”Den allmänna huvdregeln säger att det skall vara bevisat ”bortom rimligt tvivel” att gärningsmannen är skyldig.” (http://www.lag24.se)  



Källor


https://lagen.nu/begrepp/Uppsåt Hämtad: 2013-10-22

https://lagen.nu/1962:700 Hämtad: 2013-10-22




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar