Etiketter

onsdag 15 februari 2012

Färger


Noor , 7b 9/2-12

Syfte: Vi skulle se vilka färger det finns i ”naturligt” ljus.
Material:  Optisk bänk
                lampa
    elkub
    lins (+10)
    spalthållare
    prismabord
      prisma
    färgfilter (blå och röd)
    muffar (4st)
    förkläde
   
Utförande: Vi byggde modellen enligt beskrivningen. Sedan la vi prismat på prismabordet och vände det på olika sätt ända tills vi såg ljuset träffa något. Vi höll upp ett förkläde så att ljuset skulle träffa det och då man såg ljuset bättre, och sedan så släckte vi lamporna, för att ljuset skulle synas ännu bättre. Ljuset var i flera olika färger, röd, orange, gul, grön, blå, indigo, violett. När vi fått fram ljuset så satte vi färgfilter framför lampan för att se vad som hände då. Vi satte ett blått och ett rött.  
Resultat


Här ser man att ljuset som bryts är i flera olika färger. Spektrum. Det är det vanliga vita ljuset som vi hade som är i dessa färger när det bryts. 
Här är en bild från när vi använde ett rött filter framför ljuset. Då blev färgen röd. Jag har tyvärr ingen bild från när vi använde det blåa filtret, men då blev ljuset i blåa nyanser.

Slutsats: Det naturliga ljuset blev till en hel del olika färger, spektrum. När ljuset kom på prismat och bröts så såg vi de olika färgerna för att prismat gjorde så att alla färgerna i det vanliga ljuset blev uppdelat. Alltså ett vanligt vitt ljus är egentligen alla regnbågens färger tillsammans, blandat. När ljuset bröts mot prismat så kunde vi se alla de färgerna som finns i ett vanligt ljus mot förklädet. Och det är för att vitt ljus reflekterar alla färger, så när dom alla färgerna lyser lika starkt ser man det som vitt. När vi satte ett rött färgfilter så bröts den röda färgen mycket mer än de andra färgerna, och därför fick vi ett rött ljus på förklädet. 

1 kommentar:

  1. Nu har jag läst allt du skrivit i rapportväg. Vilken utveckling du haft. Dina rapporter börjar att hålla en hög klass! Vi skall fortfarande jobba på slutsats skrivandet. Coolt att du väljer att använda bilder så mycket i dina rapporter. Ta för vana att alltid få respons läst innan du publicerar. Jag tänker på Venn diagr. Utmärkt ideé, bra innehåll men ett antal språkfel som fördunklar budskapet.

    SvaraRadera