Etiketter

måndag 22 april 2013

Krönika -Lika värde


Jag kommer ihåg en händelse som min mamma berättade för mig och som stått i tidningen. Det handlade om en läkare som bar slöja. Denna läkare blev, på grund av sin tro, nekad av sin patient då han inte ville att någon med slöja skulle ta hand om honom.

Jag reagerade på denna händelse mycket då det klart visar att mannen inte har någon respekt alls för läkaren, endast på grund av att hon har en annan tro. Vad patienten sa till läkaren fick henne att börja gråta och må otroligt dåligt, allt det bara för att denna man inte kunde acceptera andra människor. Enligt mig ska detta inte tolereras, då det är ett bra exempel på hur vissa behandlar och dömer andra människor bara genom det man ser på utsidan, men inte bryr sig alls om insidan. Om en människa har ett annat ursprung, religion eller tro så spelar detta ingen roll överhuvudtaget då denna person är lika mycket värd som någon annan ändå.

Det är nog det som ligger bakom det här, tror jag, och all rasism över lag. Att man inte kan acceptera andra. Människor som tror att det dom själva gör och det dom själva är, är det bästa sättet att vara. Man kan ej acceptera andra människors tro, andra människors religioner och andra människors beslut. Varför ska en utbildad läkare med hög ambition inte få lov att göra sitt jobb bara för att ”mister racist over there” uppenbarligen har något problem med mänskligheten? Kalla det överdrift, men så är det.

Att påstå att du är mer värd än någon annan är lika mycket fel som att säga att pizza är äckligt. Eller att säga att Michael Jackson var en dålig artist. Det går bara inte, det är fel på alla sätt och vis. Däremot kan folk ha olika åsikter, och det är helt okej. Att säga att du har rätt och någon annan fel, det beror på omständigheterna. Men i ett fall som detta, då det beror på religion t.ex, då är även det fel. Att du tror på en sak, det är också helt okej. Lika okej är det för någon annan att tro på något annat. Men att du ser ner på någon människa på grund av dennes tro, det är fel. Om man har en religion och har den för sig själv, vad är problemet då? Låt folk vara utan att lägga dig i.

Det som sedan hände med läkaren och patienten är rätt så trevligt faktiskt. Sjukhuset sa åt patienten att den muslimska kvinnan var den enda läkaren de erbjöd honom, och tillslut gav han efter fastän att han inte gillade det. Ju fler dagar patienten spenderade med läkaren ju mer insåg han hur fel han hade haft. Att denna läkare, fast än att hennes tro och hennes religion var helt annorlunda jämfört med hans, var en väldigt trevlig kvinna som dessutom var otroligt duktig i det hon gjorde.

Efter det förändrade mannen förhoppningsvis sin syn på invandrare, olika människor överlag, och insåg att det spelar faktiskt ingen roll vart man kommer ifrån, utan det är insidan som räknas.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar