Etiketter

torsdag 30 januari 2014

Oönskad sammanfattning

Boken Oönskad utspelar sig i framtiden, år 2140. Vetenskapsmän har funnit botemedel för olika sjukdomar, som bland annat cancer, AIDS och hjärtsjukdomar. Denna medicin kallas långt liv men man kan även säga förnyelse. Celler som är dåliga lagas och därför kan alla sjukdomar botas. 

Dr. Fern, en forskare, kom fram till att förnyelse även stoppar en människa från att åldras. Men medicinen blev förbjuden för staten kom att tänka på att det skulle finnas en hel del pensionärer, och dr. Fern kunde därför inte ta medicinen och dog. Efter att staten kom fram till att man med denna medicin skulle kunna fortsätta arbeta och att landet då skulle dra in en hel del pengar tilläts medicinen. Medicinen spreds snabbt över världen, men på grund av dess höga pris kunde alla länder inte ha råd med den. Efter ett tag sänktes priset och alla använde sig av medicinen. Detta ledde till en kraftig befolkningsökning och efter ett tag blev det därför förbjudet att skaffa barn. Men det fanns ett undantag; för att man skulle kunna få ha ett barn (endast ett) var man tvungen att hoppa av långt liv och man blev då dödlig igen. Ett liv för ett liv. Men det fanns kriminella som skaffade barn fast än att de tog medicinen och de togs då till fängelse, och deras barn räknades som oönskade. 

Grange Hall gav oönskade ett syfte. De uppfostrade de oönskade, och där kunde de arbeta och utbilda sig till hushållerskor (för att sona föräldrarnas brott) men de hade inga rättigheter och de levde under väldigt stränga regler. De oönskade fick till exempel inte lov att yttra sina åsikter och om de var olydiga blev de slagna och kunde i vissa fall bli utan mat under perioder. Man ansåg att de oönskade var en skam och att de egentligen inte hade någon rätt att existera. Anna är en av de oönskade på Grange Hall. Hon är 15 år och kom till Grange Hall när hon var 2,5 år. Liksom de flesta andra på Grange Hall hatar Anna sina föräldrar -de är anledningen till att hon finns- och mrs Pincent, som är föreståndare på Grange Hall, påminner dem ständigt om hur oönskade och hatade de är. 

Annas önskan är att en dag kunna få arbeta hos en önskad kvinna vid namn mrs Sharp. Anna har tidigare praktiserat hos mrs Sharp och Anna uppskattade hennes vänlighet väldigt mycket. Mrs Sharp gav Anna en rosa dagbok under tiden som hon arbetade där och i dagboken brukar Anna skriva om sitt liv. Men hon är noga med att gömma den då de oönskade inte har rätt till några personliga tillhörigheter. 

En dag kommer en pojke vid namn Peter till Grange Hall. Han är lika gammal som Anna och är en nyinfångad oönskad. Peter har levt gömd med sina föräldrar under en längre tid och har en annan syn på världen än vad barnen på Grange Hall har. Peter försöker övertala Anna att hon har rätt att leva och att hennes föräldrar älskar henne, han påstår även att han känner hennes föräldrar. Anna försöker ignorera Peters ord så gott hon kan, men hur länge till hon kan fortsätta göra det vet Anna inte själv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar