Etiketter

fredag 31 januari 2014

Skönhetsideal

Frågeställningar:
  • Vad är skönhetsideal?
  • Varför existerar dessa?
  • Hur påverkas människor? 
  • Vad kan skönhetsideal leda till?
  • Hur kan det förbättras?

I alla tider har det funnits ideal och åsikter om hur människor ska bete sig och vara, och många försöker då rätta sig efter dessa ”oskrivna regler”. Förr i tiden var åsikter som ”kvinnor ska inte jobba utan arbeta i hemmet och ta hand om barnen” mycket mer aktuella än vad de är nu (även om dessa åsikter fortfarande finns kvar hos en del). Men något som man nog kan tycka existerat genom tiderna och gör det än idag, är skönhetsideal. Genom åren har de olika idealen för hur en människa ska se ut, och vad som anses vackert, varierat stort. Mullig, trådsmal, breda höfter, stora bröst, platt mage, stor och stark -alla dessa är skönhetsideal genom tiderna, som varit ”inne” och som man skulle rätta sig efter. 

Även idag existerar det skönhetsideal, för både män och kvinnor. Det kvinnliga idealet är i princip att man ska ha smala och långa ben, platt mage, stora bröst och fast rumpa. Även långa ögonfransar, fixade naglar och smala ögonbryn hör till kategorin ”vackert”. Det manliga idealet är att man ska ha arm-, ben-, och bröstmuskler, och magmuskler. Både män och kvinnor ska ha synliga käkben och nyckelben.  

Som man kan se finns det fler punkter som en kvinna måste ”följa” för att anses som ”vacker”. Männen har inte lika många. Detta kan vara på grund av att kvinnor, sen förr i tiden, har haft en roll i att göra sig fina och vackra för männen. Även om detta kanske inte är anledningen till att skönhetsideal existerar idag så är det kanske grunden till det hela. 

I dagens samhälle är det mycket som påverkar människor, speciellt unga, till att följa dessa ideal. En stor roll i det hela har media; de kvinnliga respektive manliga modellerna/personerna i media har onaturligt vackra ansikten och kroppar och de passar perfekt in på de skönhetsideal som finns. Bilder redigeras och förändras och de stämmer egentligen inte alls överens med verkligheten. Även om de flesta vet om detta är det inget man tänker på och unga tjejer och killar försöker ändå att anpassa sig själva till dessa bilder.  

Jag tror att dessa skönhetsideal har påverkat människan och samhället på ett väldigt negativt sätt. Till exempel, enligt Sveriges radio, så har allt fler unga tjejer drabbats av ångest och depression på grund av dessa ideal. Man har börjat oroa sig över sin vikt och allt fler börjar banta från tidig ålder, fast än att det egentligen inte behövs alls. 

Anorexia nervosa är en sjukdom där man svälter sig själv för att man inte är nöjd med sin kropp. Anorexia nervosa är bland annat en konsekvens av de skönhetsideal som finns i samhället. Sjukdomen har ökat under de senaste decennierna och ungefär 1% av alla tonårsflickor har denna sjukdom. 

Som sagt är det väldigt negativt med skönhetsideal och många blir påverkade. En sak man kan göra för att förbättra situationen är att föräldrar diskuterar saken med sina barn så att de inte blir påverkade lika lätt. Men i och med att man stöter på media nästan överallt och dessa ideal återkommer hela tiden är det mycket möjligt att det inte hjälper. Om skådespelare/modeller sa nej till redigering av bilder och så vidare skulle det säkert ha en bra påverkan på människor och man skulle lättare inse sanningen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar