Etiketter

lördag 8 februari 2014

Växthuseffekten

Det måste finnas en naturlig växthuseffekt för att liv på jorden ska kunna existera, annars skulle temperaturen vara alldeles för kall. Det är atomsfären och växthuseffekten som är förutsättningar för livet på jorden. 

Växthuseffekten: När solstrålar tar sig förbi atmosfären och in mot jorden så reflekteras de mesta av solstrålarna tillbaka ut i rymden. Men växthusgaser befinner sig som ett lock runt jorden och hindrar solstrålarna från att reflekteras bort så snabbt. Växthusgaserna hindrar på så sätt solstrålarna från att försvinna ut i rymden direkt och kontinenter, hav och luft värms upp. 

Men på senare tid har växthuseffekten ökat vilket i sin tur har lett till att jordens temperatur ökat. Växthusgaserna har ökat tjockleken på locket vilket har lett till att mer värmestrålning reflekterar tillbaka till jordytan, mer än vad som egentligen behövs, och jorden har blivit varmare.

Att klimatet på jorden förändras är inget nytt. Det har skett naturligt ända sedan jorden bildades och växter och djur har hunnit anpassa sig till förändringarna. Nu är det dock så att det är vi människor som förändrar klimatet, det är inget naturligt, och det förändras i snabb takt, åt en riktning.

Anledningen till att växthusgaserna ökat är enligt forskarna till stor del på grund av människans förbränning av fossila bränslen, främst den koldioxid bildas när man förbränner olja, kol och naturgas. Atmosfärens koldioxidhalt har ökat med 30% enda sedan industrialiseringen för ungefär 200 år sedan. 
Diagrammet visar växthusgaserna som tillförs atmosfären genom mänsklig verksamhet och deras andel av växthuseffekten. (Diagram från gleerupslms.se

Som vi kan se på bilden så är koldioxidutsläpp en mycket stor andel av växthusgaserna. Att minska dessa är inte helt lätt, då ungefär 80% av världens energianvändning kommer från fossila bränslen. Till exempel används fossila bränslen för att värma våra hus (kan värmas upp med fossila bränslen eller med el som producerats av fossila bränslen), driva våra bilar (bensinen eller diesel görs av olja som bildar koldioxid i motorn) och för att producera elström (el som produceras kommer mycket från kraftvärk som drivs av fossila bränslen). Allt detta bidrar till klimatförändringen. 

Även faktumet att stora delar skog huggs ner runt om i världen bidrar till klimatförändringen, speciellt regnskogar. Träd och växter tar åt sig koldioxid och ger ifrån sig syre, men när dessa huggs ner är det mer koldioxid som finns ute i luften. Skogar huggs ofta ner för att ge plats åt odlingar, men marken i regnskogar är väldigt fattig på näring vilket leder till att det går dålig för odlingarna. Man hugger då ned mer skog och det kan även leda till ökenspridning då jorden förstörs torkas ut och blåser bort eller sköljs bort av regnet.  

Köttkonsumtion spelar också en roll i det hela. Regnskog huggs ner för att ge plats åt djuruppfödning och djur som till exempel kossor behöver stora mängder betesmark och vatten som egentligen kunde användas till något annat. Kossors pruttande leder till metangasutsläpp i naturen som även det bidrar till växthuseffekten. Sedan så ska kött även fraktas långa sträckor, och även där finns det utsläpp. 

Som sagt så bidrar även vägtrafik och fabriker till växthuseffekten. Många använder sig av bilar istället för att transportera sig på mer miljövänliga sätt, som till exempel cykel eller att man åker kollektivt. Fabriker och industrier bidrar till växthuseffekten genom bland annat all utsläpp som de har. 

Det finns många konsekvenser av global uppvärmning. Till exempel så kommer oväder som orkaner att öka i styrka och inträffa allt oftare. Den ökade temperaturen kommer leda till att isar och glaciärer smälter och havets yta kommer då att stiga, vilket kommer leda till översvämningar på flera ställen på vår jord. Till exempel kommer Bangladesh vara en farozon och människor kommer ej kunna bo på lågt liggande länder nära havet. 

Om temperaturen ökar finns det även risk för ökad öken i till exempel sydeuropa och även i Afrika. Det skulle leda till att miljontals människors sätt att leva hotades och man skulle inte kunna bo kvar på flera platser. 

Om isarna i till exempel nordpolen smälter (vilket de kommer göra om temperaturen fortsätter att öka på detta sätt) så kommer vattnet rinna ner och då kan vattnet bland annat rinna ner i Golfströmmen och därmed göra denna ström kall. Det kommer leda till att temperaturen i norden kommer att minskas och flera ställen kommer bli svåra att bo på.

Om klimatförändringarna fortsätter som de gör, vad ska hända med vår jord då? Vad kommer hända med människorna? Röda korset uppskattar att det idag finns runt 25 miljoner människor som är på flykt på grund av klimatförändringarna. Utrotningshotade djur kommer att bli fler, som till exempel isbjörnarna som redan är utrotningshotade idag. 

Det förändrade klimatet kan även leda till fler konflikter och krig mellan människor och länder när odlingsbar mark och rent vatten minskar. 

Källor:
Gleerupslms Geografibok s.65 och 66
Nationalencyklopedin Ramp Höjdare: Miljö och klimat 
http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/?redirect=1&id=61#PhotoSwipe1391868682558

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar