Etiketter

fredag 14 december 2012

Aktivt kol


Syfte: Om och hur aktivt kol filtrerar 

Labbkompis: Nanjot Kaur 

Material: Färg, pipett, mätcylinder, H2O, provrör, aktivt kol, filter, tratt, mortel

Utförande: Försök ett: Vi började med att hälla i två droppar färg med en pipett i ett mätcylinder. Sedan hällde vi i 10 ml H2O i samma mätcylinder så de två blandades ihop. När vi gjort det så hällde vi ner 1 ml av blandningen i ett provrör. I det provröret hällde vi sedan ner ”lagom mycket” aktivt kol, dvs skulle det fortfarande vara rätt så mycket men inte alldeles för mycket så att all blandning sögs upp av det aktiva kolet. Efter att vi hällt i aktivt kol i provröret så blandade vi ihop det, och sedan tog vi ett annat provrör, en tratt och ett filter. Vi la tratten i provröret och vek ihop filtret och la det tratten. Sedan så skulle vi se om det aktiva kolet gjorde så att färgen fastnade på det och bara rent vatten rann ner. För att aktivera kolet ännu mer så malde vi det i en mortel.
Försök två: Istället för 1ml blandning så hällde vi i 7ml, och sedan ännu mer aktivt kol. 
Blandningen och det aktiva kolet.

Resultat: Resultat 1: Ingenting rann igenom filtret då vi hade för lite blandning och det gav inget speciellt resultat.
Resultat 2: Denna gången blev det annorlunda. När vi prövade att filtrera detta istället blev resultatet tydligt att det aktiva kolet tog åt sig färgämnena och rent H2O rann igenom filtret och in i provröret. 
Video på utförande samt resultat.

Slutsats: Anledningen till att det aktiva kolet renade vår blandning var för att vi aktiverade kolet. Man kan aktivera kolet på olika sätt, t.ex med hjälp av koldioxid, men vi hällde kolet i en mortel och malde det. Många ämnen fastnar redan på ytan av kol, men om man aktiverar kolet så blir det ännu lättare för ämnen att fastna där. Det är för att kolpartiklarnas yta får små gropar i sig och ämnen fastnar lätt. Så kolet fastna i filtret och karamellfärgen fastnade i kolet. Det ledde då till att endast H2O rann igenom till provröret. I och med att ämnen kan fastna på aktivt kol så kan man använda det aktiva kolet till olika saker, som t.ex vid matförgiftning då de dåliga ämnena fastnar på aktiva kolet i magen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar