Etiketter

torsdag 13 december 2012

Kemi frågor

Dessa frågor är de jag hann med på lektionen, men jag gjorde även lite hemma. Fråga 38 och 39 förstod jag ej.

25. Kol, olja och naturgas 
26. 80%
27. För att de inte bara innehåller kol, utan stenkol och brunkol består tills stor del också av kolväten. Brunkol innehåller även mycket vatten. 
28. När stenkol upphettas utan tillgång till luft avger stenkolet tjära och gaser, men kvar blir ett kol som kallas koks. 
29. Koks används vid framställning utav järn och stål och kol används även som bränsle. 
30. Torv är rester av delvist förmultnade växter. Om några miljoner år kan dock torven bli brunkol och sen stenkol. Torv bildas i miljöer där det inte finns syre men det räknas inte som kol. 
31. Torv består av en väldigt stor mängs vatten och det är väldigt dyrt att torka bort allt vatten så därför kommer bara 0,5% av Sveriges energi från detta bränsle. 
35. Av växter och djur som levde för flera, flera år sen i vatten. När växterna och djuren dog så täcktes de av lera i den syrefria miljön vilket ledde till att de inte kunde brytas ner utan omvandlades istället till råolja. 
36. Råolja är en blandning av många olika kolväten. Ungefär 80% av råoljans vikt är kol.
37. Gasol är en blandning av propan och butan och det används t.ex som bränsle i tändare, grillar och campingkök. 
38. ? 
39. ?
40. De största kolväten används till asfalten som våra vägar är av. 
41. När man raffinerar tillverkas bensin, men då man vill ha mer bensin så kan man tillverka det istället. Då använder man de kolväten som har större molekyler och slår sönder de större molekylerna med hjälp av upphettning och kemikalier. Då bildas de kolväten som har 5-10 atomer och de kan då ingå i bensin. Den metoden kalla krackning. 
42. Det har stoppat de försurande och förgiftande utsläppen från bilar. 
43. Koldioxid. 
44. Man kan tillverka plaster, lösningsmedel och färger t.ex. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar