Etiketter

torsdag 30 maj 2013

Fett, stärkelse, protein


Vi skulle utföra tre små laborationer, och dessa och trommers prov som vi gjorde förra veckan har vi gjort i syfte av att lära oss så mycket som möjligt till nästa veckas labb som kommer vara mycket större. 

Test fett 

Här skulle vi se hur det ser ut om det finns med fett i något ämne. Vi tog ett filter papper och delade det i två delar. På den ena halvan skulle vi hälla några droppar olja och på den andra skulle vi hälla några droppar H2O. På olja delen, med tanke på att det finns väldigt mycket fett i det, förväntade vi ett positivt resultat, vilket vi också fick. När vi höll upp de både filterdelarna kunde vi se att den del där vi hällt olja var nästan helt genomskinlig än vad H2O delen. Även det att om ämnet vi testade skulle innehålla fett skulle detta inte torkat som H2O:t gjorde. Vi råkade hälla lite mer H2O än vad vi behövde men det påverkade inte resultatet.  

Till vänster, H2O, och till höger, fett. Det blev genomskinligt där vi hade hällt olja, det innehöll alltså fett. 




Test stärkelse 

Vi skulle med hjälp av jodlösning se om det finns stärkelse i olika ämnen. Om det på de substanserna vi använde skulle blivit svart, så betyder det att resultatet är positivt, att det alltså finns stärkelse i det ämnet. Först prövade vi med en skiva potatis och en bit bröd. Dessa två innehåller stärkelse och därför så var resultatet väntat, och jodlösningen gjorde det svart. Sedan prövade vi att hälla lika mycket jodlösning (en droppe) i vanligt H2O i ett provrör, och som vi hade förväntat gjorde detta ingen skillnad. Det blev ingen reaktion då H2O inte innehåller stärkelse. Vi tog ett nytt provrör och fyllde det med ungefär 4 centimeters H2O men hällde även i en tesked potatismjöl och blandade om. Sedan hällde vi i en droppe jodlösning och än en gång så färgades det svart, då potatismjöl innehåller stärkelse. 


Provröret till vänster (som innehöll potatismjöl + H2O), brödet och potatisskivan blev vårt jod svartfärgat, till skillnad från vårt H2O (provrör till vänster). 



Test protein 

Vi hade två provrör, det ena med H2O i och det andra med mjölk i. Vi skulle med hjälp av NaOH (natriumhydroxid) och CuSO4 (kopparsulfat) se om det finns proteiner i dessa två substanser. Vi hällde först i 14 droppar NaOH i de båda provrören och sedan 7 droppar CuSO4 också. I och med att mjölk innehåller proteiner så reagerade det positivt på mjölk, men inte H2O. Mjölken blev då lila färgad.

Till vänster är provröret med mjölk i och till höger det med H2O. Som man kan se fick vi en reaktion på mjölken då den blev lilafärgad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar