Etiketter

måndag 27 maj 2013

Trommers prov

Vi skulle utföra trommers prov metoden på fyra substanser och därmed se om de är enkla sockerarter. De substanser där vi fick reaktion skulle vara enkla sockerarter. 

Vi började med att värma H2O i en bägare med hjälp av en trefot och gas. Vi tog fyra provrör och fyllde de med 3 cm H2O och sedan tog vi 1 tsk av de fyra substanserna som var maltos, laktos, sackaros och glukos och hällde det i vars ett provrör. Därefter hällde vi i 7 droppar NaOH plus 7 droppar CuSO4 i varje provrör och blandade ihop det. Sedan så tog vi varje provrör och satte det i vårt varma H2O, tog ut det, satte in det och tog ut det hela tiden tills vi fick en reaktion. 

Vi fick reaktion på tre utav fyra av våra substanser. De som gav reaktion var maltos, laktos och glukos. Anledningen till att dessa gav reaktion men sackaroset inte gjorde det är för att  t.ex glukoset är en enkel sockerart. Maltos och laktos är ”hyfsat” enkla sockerarter och därför reagerade de på samma sätt som glukos. I och med att de är enkla sockerarter kunde NaOH:et lätt bryta ner de och därför gav de en reaktion. Men sackaros är en sammansatt sockerart och därmed svårare att bryta ned, därför gav det ingen reaktion. Men om man skulle spottat i det provröret med sackaros i och låta det ligga i vårt varma H2O skulle det också gett en reaktion efter ett tag. Det är för att saliv med hjälp av de enzymer som finns i salivet kan bryta ned ämnen och skulle då bryta ned sackarosen till enkla sockerarter istället. Så alltså var det så att de enkla sockerarterna gav reaktion medan de sammansatta först var tvungna att brytas ner till enkla för att sedan kunna ge reaktion. Så med trommers prov-metoden kunde vi alltså se vilka av våra substanser som var enkla sockerarter. 

Bägare med H2O
När vi häller i 7 droppar NaOH

Resultatet, vi kan se att det blev reaktion på 3/4 av våra substanser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar