Etiketter

onsdag 2 oktober 2013

Mens


Mens är den blödning som tjejer får varje månad efter att de kommit in i puberteten. Det är oftast när man är 12-14 år som man får sin mens. 

När tjejer kommer in i puberteten så börjar ägglossningen ske och denna sker varje månad. Vid denna period så blir slemhinnan i livmodern tjockare för att den ska kunna ta emot ägget om det skulle bli befruktat. För att ägget ska bli befruktat ska det finnas spermier i slidan. Men om ägget inte befruktas så stöts livmoderslemhinnan ut som en blödning istället och det är det som är mens. Det kan dröja innan mensen blir regelbunden.

Antalet dagar som man har mens kan skilja sig från person till person, och även mängden blod. Man brukar vanligtvis ha mens 4-7 dagar i månaden och det kommer ungefär 20-80 ml blod. Det är oftast så att man tror att man blöder mer än vad man egentligen gör. Blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern och det kan därför uppfattas som mer. 

Att man kan vara på dåligt humör innan man har mens är inte något ovanligt, och dessa besvär kan man kalla PMS (premenstruell spänning). Detta beror på hormoner och gör att man lätt kan bli arg, ledsen eller irriterad. För att dessa besvär ska bli bättre hjälper det att röra på sig eller göra avslappningsövningar. Det är också bra om man sover ordentligt och vilar och inte stressar så mycket under de dagar som man känner av PMS. Att man får ömma bröst och svullen kropp är också vanligt då mängden vätska ökar i kroppen innan mensen kommer.

Många tjejer får även mensvärk. Då är det framförallt i magen man får ont, men man kan också få ont i ryggen, ljumskar och lår. Illamående och yrsel är inte heller ovanligt. Att ha mensvärk är särkilt vanligt när man är ung. Anledningen till att man får mensvärk är den att när livmodern ska stöta ut slemhinnan så dras den samman (livmodern är en muskel). Av detta kan man få kramp, och det är det som är mensvärk. Hur mycket mensvärk man har varierar från person till person, vissa känner av det väldigt mycket medan andra bara har en svag smärta. 

Det finns olika saker man kan göra åt mensvärken. Tillexempel kan man placera en värmedyna över det område som värker. Detta kan leda till att krampen i livmodern släpper. Om man rör på sig och idrottar kan krampen också försvinna. Men även receptfria läkemedel som man kan köpa på apotek brukar hjälpa bra och man kan ta dessa så fort man känner att värken är på gång. 

Om man inte får sin mens under en längre tid kan det vara bra att kolla upp det. Det kan dock bero på olika saker, tillexempel att man bantar, har någon sjukdom, stressar eller mår dåligt. Det kan också vara på grund av att man är gravid. Då kan man göra ett graviditetstest 

Många gånger kan det anses orent att ha mens, eller att man tycker det är pinsamt, men det kan man ha olika uppfattningar om. Inom vissa kulturer anses det tillexempel orent att ha mens och man blir begränsad till att göra vissa saker under den period som man har sin mens. Dessa förutfattade meningar skiljer sig självklart från plats till plats och inte alla tänker så. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar