Etiketter

tisdag 8 oktober 2013

PMI; Preventivmedel

Plus: 

Kondom: Kondom skyddar mot könssjukdomar och även mot graviditet. Kondomer är lätta att få tag på, de finns i vanliga affärer som apotek och mataffärer tillexempel, men de kan även delas ut eller säljas på ungdomsmottagninar. Priset kan variera, men på ungdomsmottagningar kan kondomer antingen delas ut gratis eller säljas till ett billigare pris. En kondom påverkar inte kroppen.

Dagen-efter-piller: Används i efterhand så man har en sista utväg, och förhindrar därmed graviditet. Kan köpas receptfritt på apotek (15+år).

P-piller: P-pillerskyddar mot graviditet. Möjlighet att bli gravid i framtiden påverkas inte om man tar p-piller. Ett säkert preventivmedel.

Minus: 

Kondom: Kondomen kan vara obekväm och störande. Kondomer kostar (finns dock undantag, som sagt). Man måste alltid ha de till hands vid samlag.

Dagen-efter-piller: Skyddar ej mot könssjukdomar. Tidsbegränsat: måste tas max tre dagar efter samlaget (risken för graviditet ökar ju längre tid som går). Säkerheten på pillret kan minska om man använder de flera gånger i följd. De kostar. Många känner av de vanliga bieffekterna; yrsel, magont, kräkningar och huvudvärk bl.a.

P-piller: P-piller skyddar inte mot könssjukdomar. Alla kan ej äta de och läkare eller barnmorska måste skriva ut recept. Oftast innehåller p-piller två hormoner och kan då leda till biverkningar som illamående, humörsvängningar och huvudvärk (dessa p-piller kallas kombinerande p-piller). 

Intressant: 

Kondom: Kvinnor kan också använda en slags kondom, denna kallas femidom och den förs in i slidan. Femidom skyddar alltså också mot både könssjukdomar och graviditet. Det är större risk att en kondom som är gammal eller uttorkad spricker.

Dagen-efter-piller: Dagen-efter-piller innehåller hormoner som hindrar befruktning.

P-piller: P-piller skyddar på tre olika sätt: 1. slemhinnan i livmodern blir för tunn för att kunna ta emot ett ägg, 2. det förhindrar ägglossning och 3. slemmet i livmoderhalsen blir tjockt och segt och spermier kan därför inte komma igenom.

Mina åsikter:

Som vi kan se finns det olika alternativ till preventivmedel som både skyddar mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Av de tre preventivmetoder som jag redovisat är kondomen det bästa valet då det både skyddar mot könssjukdomar och förhindrar graviditet. Detta är väldigt bra då det är just kondomer som är enklast att få tag på också (av de tre jag redovisat) och man kan enkelt skydda sig. P-piller är också en säker metod men kan vara en aning krångligare att använda sig av (enligt mig) då man måste ta en tablett varje dag under cirka 3 veckor och om man missar en dag minskar säkerheten. Som jag skrev medföljer även bieffekter och detta är på grund av de hormoner som finns i tabletterna. I och med att dessa inte är naturliga tror jag inte det är så bra för kroppen att äta de, även om det är en säker metod. Dagen-efter-piller är bra tycker jag då man kan ta de om man inte fick tillfälle att skydda sig innan och under samlaget. Jag tror dock att dagen-efter-piller kan leda till att många struntar i att skydda sig under samlaget (med t.ex kondom) för att de inte vill förstöra stämningen eller inte orkar lägga ner tid på det, och ser dagen-efter-pillrena som något de kan använda istället. Jag tycker inte det är smart då en kondom tillexempel även skyddar mot könssjukdomar vilket inte dagen-efter-piller gör.

Risken att bli gravid är väldigt liten om man använder t.ex p-piller men i och med att det inte skyddar mot könssjukdomar kan man också använda kondom för säkerhetens skull, så att man använder båda. Det blir nog väldigt säkert då.

Något jag har tänkt på är att kunskaper om preventivmedel och användning av det är väldigt populärt i vårt samhälle (t.ex i Sverige). Man kan tillexempel läsa om det på internet och de är lättillgängliga (jag hade t.ex inga problem överhuvudtaget med att hitta fakta om de tre preventivmedel jag skrivit om ovan), och könssjukdomar som HIV är inte lika vanliga här som i t.ex Zimbabwe i Afrika. Många dödsfall förekommer i länder som Zimbabwe på grund av könssjukdomar som t.ex AIDS och andra vanliga sjukdomar. Anledningen till att dessa länder inte har preventivmedel och inte vet lika mycket om det kan vara olika, tillexempel på grund av fattigdom och dålig sjukvård. Det kan vara svårt att förbättra, och i vissa länder är könssjukdomar så vanliga att befolkningen kan börja minska. På nyheterna häromdagen hörde jag att i många länder i Afrika, tillexempel,  rapporteras inte dödsfallen och många människor dör utan att det kommer ut överhuvudtaget. För att förbättra detta fick en person i varje by en mobil med en app där man skrev ner och antecknade vartenda dödsfall och orsak till dödsfallet. Kanske kan man på liknande sätt införa kunskaper om preventivmedel, då en person från varje by kan berätta om det för alla, så att flera kan skydda sig. Jag tror det skulle bli mycket bättre för dessa länder och antalet dödsfall skulle säkerligen minska.


Källor:
http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Kondom/
http://www.dagenefterpiller.nu/bieffekter/
http://www.dagenefterpiller.nu
http://www.gleerupslms.se/gbook/v3/?redirect=1&id=53
http://preventivmedel.nu/preventivmedel/p-piller/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar