Syfte: Vi skulle se vad som hände om man la en penna i en bägare med vatten och hur ljus reflekterades mot glasskivor, för att se ljusets brytning.
Material: blyertspenna
bägare med vatten
optisk bänk
optiklampa
spänningskub
lins +10
spalthållare
skärm med en spalt
bildskärm
muffar, 4st
glasskiva (halvcirkel & prisma)
Utförande: Vi gjorde två olika laborationer. På den första så fyllde vi en bägare med vatten och la sedan in en vanlig blyertspenna. På den andra så byggde vi ihop modellen enligt instruktionerna och vi placerade först en halvcirkelformad glasskiva och sedan en prisma på skärmen. Sedan skulle vi se hur ljuset reflekterades mot glasskivan och vad som hände om man flyttade lite på den.
Resultat: På den första laborationen med pennan som blev pennan större i glaset, som om bägaren var ett förstoringsglas.
Den andra laborationen så var det så att ljusstrålen träffade glasskivan och den fortsatte genom glaset men när den träffade så ändrade den lite riktning och sedan när den åkte ut ur glaset ändrade den riktning igen då den bröts från normalen.
Sedan så använde vi en prisma till samma laboration, men när ljusstrålen kom mot prisman så fortsatte den inte igenom och ut på andra sidan, utan det blev en totalreflektion på strålen istället.
Slutsats: På den första laborationen tror jag man såg pennan större för att ljuset reflekterades mot vattnet och det blev som ett förstoringsglas.
På den andra laborationen så när vi använde glasskivan så bröts ljuset för att det gick från ett mindre optiskt tätt ämne till ett mer optiskt tätt ämne, alltså från luft till glas t.ex och då bröts ljuset och ändrade riktning. Ju större vinkeln var, desto större riktningsändring blev det.
Men när vi använde prisma så blev det en totalreflektion för att ljusets infallsvinkel var så stor att reflektionsvinkeln skulle bli mer än 90°. Därför totalreflekterades ljuset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar