Etiketter

måndag 29 april 2013

Kvinnors situation i Iran


I Iran har kvinnor varit förtryckta länge och de har blivit fråntagna deras rättigheter, inte bara som kvinnor utan även som människor, men lika länge har kvinnorna i Iran kämpat för sina rättigheter, för det mesta utan resultat men i vissa fall även med resultat. Enligt koranen, som är den heliga boken för muslimer, så står det tydligt att kvinnor och män är lika värda och har lika rättigheter. Men ändå är det så att kvinnor blir behandlade mycket sämre än män och har mycket sämre förutsättningar,

Vi börjar med det att kvinnorna i Iran måste täcka stora delar av kroppen med t.ex kappor och andra långa klädnader, och de måste även täcka sitt hår. Detta är inte bara väldigt jobbigt och allmänt dumt, det blir även otroligt varmt på sommaren. Detta är någonting som regimen bestämt och fast än att man riskerar att bli arresterad så är det ändå många kvinnor som har, enligt regimen, allt för tajta kläder och deras sjalar sitter för långt bak på huvudet så mer hår syns i de flesta fall än vad det täcks. Enligt regimen och de andra som styr Iran så står det att man måste göra detta enligt koranen, men detta är ännu ett exempel på de konsekvenser som folk fått ta på grund av de feltolkningar som gjorts av koranen. I koranen står det att man ej ska visa för mycket hud på vissa ställen av kroppen, t.ex att man helst inte ska ha på sig allt för urringade kläder, men det står inte ett ord om att man måste täcka sitt hår eller sin kropp på det sättet. 

Kvinnor får dock lov att rösta och vara delaktiga så, och det får även ta körkort och har rätt till utbildning. Kvinnorna får även lämna huset utan sin mans sällskap, som man t.ex inte får göra i Afghanistan då man behöver makens sällskap. Detta är säkert någonting regimen skulle vilja ändra på men jag tror ej kvinnorna i Iran kommer tillåta det för fast än att dom blir nedtryckta av regimen så står ändå kvinnorna på sig och kämpar för sina rättigheter vilket jag tycker är otroligt bra. Kvinnorna behöver dock sin makes accepterande för pass, men kvinnorna får också begära skilsmässa. Dock behöver kvinnorna mycket grundläggande och starka orsaker för skilsmässa medan männen har det betydligt lättare och kan få igenom en skilsmässa mycket lättare än kvinnor. Om en man och kvinna har barn tillsammans och de skiljer sig, är det endast tillåtet för kvinnan att behålla barnet upp till sju år, sedan måste barnet enligt lag lämnas över till mannen, efter att barnet fyllt sju år alltså. Detta har endast vissa undantag, och det är t.ex om mannen inte är kapabel att uppfostra och ta hand om ett barn, t.ex om han är drogmissbrukare eller alkoholist. Det kan också vara så att kvinnan inte kan ta hand om barnet eller inte vill det och då lämnas barnet över till fadern direkt.

När kvinnor blir med barn får man tre månaders betald mammaledighet, och efter det har man rätt att gå ifrån jobbet två halvtimmar om dagen för att amma sitt barn. 

Till lite mer vardagliga saker, så är det mycket separat mellan män och kvinnor. Bussar och tåg har skilda platser för män och kvinnor, men det kan i vissa fall, som t.ex tunnelbanan i Tehran vara så att kvinnor får vara på männens avdelningar men inte tvärt om. Även skolor och delar av flygplatser i Iran där man går igenom metalldetektorn t.ex är separat mellan män och kvinnor. 

Kvinnor i Iran kan arbeta med allt, alltså finns det nästan inget jobb som endast män kan ha, utan det är, som jag vet det, endast domare (alltså för rättegångar osv) som kvinnor inte kan vara. Men det är mycket svårare för kvinnor att nå långt inom sitt arbete jämfört med män. Och även universitet, där killar inte behöver lika höga poäng som tjejer för att bli antagna. Detta på grund av att det inte var lika många killar som valde att plugga vidare på universitet som tjejer så därför gjorde man det lättare för killarna, vilket jag tycket är orättvist då tjejerna inte ska behöva jobba hårdare än killarna för att komma in bara för att killarna är latare och så ska deras intagningspoäng vara lägre. 

Det finns många vanliga saker som kvinnor inte får göra, t.ex vara närvarande vid olika sportevenemang som t.ex fotbollsmatcher eller hoppa bungy jump osv. Detta tycker jag är väldigt mesigt och dumt och jag har ingen aning om anledningen bakom detta. Men som sagt är ju Iran ett land styrt av en diktator så därför är detta ett till exempel på hur orättvist det är för kvinnorna. Jag tror att deras sätt att tänka fortfarande är lika back som för 500 år sen, att de tänker att det kvinnorna ska göra är att vara i köket. Dessa trångsynta och inkompetenta människor har inte märkt att vi lever på 2000-talet och att samhället har utvecklats, till skillnad från deras få hjärnceller. 

Men i och med att Iran är ett diktatoriskt land så finns det mycket både kvinnor och män inte får göra, t.ex säga sina åsikter och ingen har yttrandefrihet. Det är även så att också män är begränsade från att ha på sig det dom vill, de kan t.ex inte ha på sig shorts eller korta byxor och småsaker som det. Så Iran är ju ett orättvist land för hela befolkningen, inte bara kvinnorna, men jag tror det är kvinnorna som drabbas mest. 

Jämförelse - kvinnor i Iran och kvinnor i Sverige 

Att jämföra kvinnornas situation i Iran med kvinnornas situation i Sverige kan bli rätt så enkelt, de är helt enkelt varandras motsatser. Till skillnad från Iran har kvinnorna i Sverige rätt att säga sina åsikter, rätt att klä sig hur dom vill och de har mycket större förutsättningar än kvinnor i Iran. Grejen med Iran är att för kvinnor har man nästan redan innan ritat en bild, en bild på hur det ska vara för kvinnorna gällande utbildning, jobb och deras liv i största allmänhet. I denna bild finns det ingen framgång, det finns inget som är simpelt. Ja, kvinnor kan gärna fortsätta utbilda sig, nå högre inom sitt jobb och få ett framgångsrikt liv själva, men för det måste man jobba oerhört hårt, det är nästan omöjligt. Det är så det är ritat på bilden. Men så är det inte i Sverige, kvinnorna kan komma minst lika långt som män och det är lika vanligt med framgångsrika och utbildade kvinnor som män. Och andra aktiviteter och vardagliga saker, allt är på samma nivå som männen för kvinnorna i Sverige, det finns alltså ingen linje som klart och tydligt visar vart skillnaden mellan män och kvinnor står, så som det finns i Iran. Men att det är så orättvist i Iran, det tror jag beror helt och hållet på att landet är diktatoriskt. För befolkningen tänker ju inte så, man vet i Iran hur det är i andra länder, hur det är i västvärlden och att det inte är någon skillnad nästan mellan män och kvinnor, detta vet man och jag tror att nästan hela Irans befolkning också tänker så, i alla fall de yngre generationerna. Problemet är ju de som styr landet, och deras åsikter. Men jag tror att om landet blev demokratiskt skulle skillnaden mellan män och kvinnor så småningom minskat (om man fick ett förståndigt parti som styr landet så klart) och befolkningen överlag skulle få deras rättigheter tillbaka. Då tror jag att Iran skulle kunna utvecklas till ett minst lika framgångsrikt och bra land som Sverige, där kvinnor och män står lika och hela samhället är rättvist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar