Etiketter

fredag 14 februari 2014

Sammankoppling Oönskad

I boken Oönskad så fördömer man de oönskade. De har inga som helst rättigheter och man tycker helt enkelt att de lever på de önskades bekostnad. De önskade är ”de rätta människorna” och de oönskade borde egentligen inte existera. Man kan helt enkelt se en tydlig klasskillnad i samhället och människorna är uppdelade i ”önskade” och ”oönskade”. 

Man kan tycka att det är hemskt det som händer i boken, att oönskade inte borde behandlas på det viset utan att de faktiskt borde behandlas som människor och ha samma rättigheter som vilken annan människa som helst. Det tycker jag självklart också. Det som händer i Oönskad är fel, människor ska ej behandlas på det viset. Men jag tror att många inte tänker på att det ser ut på liknande vis i flera delar av världen idag också. Jag hade tänkt jämföra de önskade samt oönskade med kastsystemet i Indien. 

Kastsystemet i Indien är ett system som delar upp människor i olika grupper, 4 kast, där varje kast representerar en del av guden Brahman. Dessa kast har olika hög status, och det kast du föds in i påverkar hela ditt liv, bland annat äktenskap, yrke, umgänge och traditioner. Människor i högre kast ”respekteras mer” och anses som anständiga människor medan de människor som är i lägre kast respekteras mindre och blir i många fall diskriminerade på grund av sitt kast. Enligt tron så hamnar man i det kast man förtjänar, det vill säga så har en människa i ett bra kast varit en bra människa i sitt förra liv och tvärtom.

Det är sant att kastsystemet i Indien inte är lika extremt som de oönskades situation, till exempel så har alla människor i Indien lika rättigheter enligt lag (även om detta inte alltid följs så som det borde) och de behandlas inte som slavar, men jag tycker ändå att samhället i boken Oönskad påminner väldigt mycket om kastsystemet. 

I de båda fallen finns det samhällsklasser, människor är uppdelade och man ser en tydlig skillnad mellan klasserna. De önskade ser ner på de oönskade med avsky och skam och de i högre kast i Indien ser sig själva som högfärdiga människor som är mycket bättre än de i lägre kast.

Precis som i kastsystemet då det kast du föds in i påverkar ditt liv, påverkas även ditt liv om du föds som önskad eller oönskad. Ditt liv är alltså alltid begränsat och det finns ingenting som man kan göra åt det. I de båda situationerna får du helt enkelt acceptera ditt ”öde”. 

Självklart så finns det alltid undantag och det är inte så med alla människor. Mrs Sharp till exempel är vänlig mot Anna och behandlar henne som en medmänniska och det finns flera människor i högre kast i Indien som inte behandlar de i lägre kast dåligt. 

Jag tycker det är synd att olika samhällsklasser ska existera. Man blir inte dömd utifrån de handlingar som man gör i sitt liv, utan i till exempel Indien blir man dömd utifrån något man gjorde i sitt förra liv och i Oönskad blir man dömd på grund av sina föräldrars synder, vilket, enligt mig, är väldigt fel.
Källor:

Jag tycker sidan ser pålitlig ut, den har till exempel bra struktur. Man kan även kontakta personen som skrivit texten, namn och email finns. Både datum och uppdateringsdatum står på sidan. Texten blev senast uppdaterad 2011-04-11, vilket inte är så länge sen och med tanke på att det är fakta om hur kastsystemet fungerar tror jag inte sidan behöver uppdateras mycket då kastsystemet endast fungerar på ett sätt och ändras inte med tiden. 


Nationalencyklopedin är Sveriges största uppslagsverk som är skrivet och faktagranskat av landets största experter, vilket bevisar att den är väldigt pålitlig. Kommunen betalar pengar så att skolor ska kunna använda sig av NE, vilket de självklart inte skulle gjort om detta var en opålitlig sida. Dessutom står skribentens namn och det står en emailadress som man kan kontakta om man har frågor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar