Etiketter

onsdag 7 mars 2012

Värma H2O

Syfte: Att värma H2O.
Materiel
Trefot 
Trådnät 
Bägare 
Provrör 
H2O
Tidtagare 
Termometer 
Brännare
Tändstickor 
Utförande: Vi tog trefoten och placerade den över gasen, och sedan la vi över trådnätet på trefoten. Sedan tog vi en bägare och skulle fylla den med H2O. För att det skulle bli exakt, så tog vi ett stort provrör och fyllde det helt, vilket var till 100 ml, två gånger om och hällde i H2O´t i bägaren båda gångerna. Så sammanlagt blev det 200 ml H2O i bägaren. Bägaren la vi på rutnätet och vi la sedan in en termometer i vattnet och det första vi gjorde var att se hur många grader nollpunkten var. Sedan satte vi på gasen, efter att först fått godkänt av vår lärare, och med en tändsticka så satte vi på en låga. Vi använde sedan min iPod som ett tidtagarur för att se tiden, och varje minuten kolla vi termometern och skrev ner hur många grader H2O´t hade blivit. Sedan skulle vi göra det tills H2O´t fått samma temperatur tre gånger. Vi skulle jobba så noggrant som möjligt och undvika felkällor. 

Resultat: Vårt resultat blev att vi fick samma temperatur tre gånger innan det hade blivit 100°, vilket är kokpunkten. Så vårt H2O började inte koka. Jag har gjort vårt resultat i form av en resultattabell:

Vår temperatur på H2O´t innan vi började värma det var 22° och enligt min resultattabell så ser vi att det tog 24 minuter innan vi fick fram samma temperatur tre gånger. Men om vårt H2O skulle kommit upp till 100°, skulle det börja koka. 
Slutsats: Vattnets temperatur stiger ju varmare det blir. I vatten finns det en massa vattenmolekyler. Ju varmare vattnet blir, desto snabbare rör sig vattenmolekylerna. Vatten börjar koka vid 100°, och i bubblorna finns vatten i gasform, vattenånga. Jag tror det börjar bubbla för att det blir så varmt, och vattenmolekylerna vill ha mer och mer plats, att det tillslut inte kan stanna på vattenytan längre. När vattenmolekylerna börjar röra sig så snabbt så förvandlas det från flytande till gas. Och bubblorna är ju vattenånga, och då lyfter sig det mot ytan, och det är då det börjar koka. I diagrammet kan man också se att ökningen av vattnets temperatur minskade en aning hela tiden, ju längre tid som gick. Vi stötte inte på några felkällor och det var för att vi arbetade koncentrerat och noggrant, men en felkälla kan vara att vattnets kokpunkt är ju 100°, men vår temperatur kom endast upp till 97°.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar