Etiketter

tisdag 3 september 2013

Estrar


Syfte: Syftet med denna laboration var att göra olika estrar. 

Material: Provrör, brännare, trefot, bägare, H2O, metanol (CH3OH), etanol (C2H5OH), propanol (C3H7OH), pentanol (C5H11OH), ättiksyra (CH3COOH), svavelsyra (H2SO4)

Hypotes: Jag tror att alla kombinationer som vi ska göra kommer att lukta på nått sätt. Jag vet inte hur, förutom kombinationen mellan pentanol + ättiksyra som jag tror kommer få doften av banan då det är något jag har antecknat sedan tidigare, men de resterande kombinationerna tror jag kommer ha en rätt så stark doft. 

Utförande: 
Alla kombinationer: 
  1. metanol + ättiksyra 
  2. etanol + ättiksyra 
  3. propanol + ättiksyra 
  4. pentanol + ättiksyra 

Vi började med att starta vårt varmvattenbad och tog sedan provrörsstället och det första provröret för att börja med nummer ett, metanol + ättiksyra. Då hällde vi först i några droppar metanol, sen några droppar ättiksyra och till sist ungefär en droppe svavelsyra. Detta rörde vi om och la provröret i vårt varmvattenbad för att låta det reagera. Efter ett tag tog vi ur provröret från varmvattenbadet och vi la in provröret i ett provrörsställ och sedan så fortsatte vi med de andra kombinationerna en efter en och gjorde på samma sätt med andra provrör. 

Resultat: 

Metanol + ättiksyra => salubrin/lösningsmedel 

Etanol + ättiksyra => lacknafta 

Propanol + ättiksyra => nagellacksborttagning 

Pentanol + ättiksyra => banan 


Reaktionsformel: 


1. 

2.

3.
 4.



Slutsats: 

En ester bildas när en syra och en alkohol reagerar. Vid denna reaktion bildas även H2O.

Vi kan se att estern gjord av metanol + ättiksyra hade en väldigt lik lukt med estern av etanol + ättiksyra, och samma med pentanol + ättiksyra och propanol + ättiksyra (om vi hade fått rätt resultat på den sistnämnda dvs, felkälla finns nedan). Propanol + ättiksyra, som egentligen skulle fått lukten av någon slags fruktblandning var alltså lik ester nr. 4, och om vi hade haft en till alkohol med i denna laboration, butanol, skulle även butanol + ättiksyra (butylacetat) fått en rätt så söt lukt. Vi kan då dra slutsatsen av att ju fler kolatomer det finns och ju större alkohol-molekylen är, desto mer fruktig blir lukten.

Varför vi använde svavelsyra var för att denna fungerade som en katalysator. När en alkohol och en syra blir till en ester går reaktionen mycket långsam. Man använder då en katalysator som snabbar på reaktionen utan att själv förändras och vi använde svavelsyra som en katalysator. 

Detta är en laboration man kan utveckla, t.ex genom att använda andra syror och inte endast ättiksyra. Då skulle man kanske kunna få andra fruktdofter också, t.ex persika och ananas (om du använde smörsyra).

Felkälla:

Estern av propanol + ättiksyra fick inte riktigt den doften som andras fick. Detta kan bero på att vårt provrör innan vi började använda det inte var helt rent eller att vi fick för mycket av antingen propanol eller ättiksyra och påverkade därför vårt resultat. Många fick dock en lukt av fruktblandning.


1 kommentar:

  1. Uppgifte nr. 1 Är felritad, när man ritar estrar så börjar man med karboxylsyra delen först, sedan alkoholens alkylgrupp. D.v.s tvärtom till det du har ritad.

    SvaraRadera